Jørn B. Olsson
Sidste år viste George Andrews (Penn State University) mig tre identiteter, som jeg gerne vil præsentere her. De kan forstås som identiteter i ringen af formelle potensrækker med heltallige koefficienter. Her er identiteterne:
Identiteten (A1) stammer fra Euler, (A3) forekommer i et arbejde af Andrews (Proc. Glasgow Math. Soc. 8 (1967), 33-40), hvorimod (A2) vist har premiere her i Famøs.
Vi vil starte med at forklare, hvordan de uendelige summer kan opfattes som elementer i . Derefter vil det blive forklaret, hvordan de kan bevises kombinatorisk med nogle simple optællingsargumenter for partitioner. Det er forbavsende let. Identiteter som (A1)-(A3) kan ofte også bevises ``analytisk''. Det vil vi sige lidt om til slut.
Ringen 's elementer er formelle potensrækker, dvsformelle summer , hvor , . Man kan addere og multiplicere sådanne formelle potensrækker på samme måde som man gør ved polynomier. Således er for eksempel
hvor . Hermed fastlægges så en kommutativ ringstruktur på . Et element x i en ring kaldes som bekendt invertibelt, hvis der findes et element i ringen som opfylder xy=yx=1. På grund af gradformlen for polynomier har den sædvanlige polynomring kun 2 invertible elementer, nemlig de konstante polynomier 1 og -1. Men i potensrækkeringen ser det helt anderles ud. Der gælder
hvis og kun hvis . Dette er ikke svært at bevise. Vi har for eksempel, at 1-q er invertibelt i og
fordi hvis man multiplicerer (1-q) og ved hjælp af (*), fås potensrækken . Nu kan vi også forklare, hvorfor de enkelte summander på venstresiderne af (A1)-(A3) er elementer i . For eksempel er summanden for k=4 i (A1) (under anvendelse af (1))
Vi mangler stadig at forklare, hvordan de uendelige summer i (A1)-(A3) kan opfattes som elementer i . Pointen er, at der for et givet kun er endelig mange summander i den uendelige sum, hvor koefficienten til er forskellig fra 0! Den k'te summand i (A1) starter for eksempel med og giver derfor højst bidrag til når . Der er altså for givet n højst endelig mange sådann e k, så koefficienten til i den uendelige sum er den samme som i den endelige sum
Som et konkret eksempel er koefficienten til på venstre side af (A1) lig koefficienten til i potensrækken
som ses at være
Vi vil nu forklare, at summanderne i (A1) (bortset fra fortegnene er ``frembringende funktioner'' for antallet af partitioner med visse egenskaber. Hvis er følge af hele tal kaldes elementet for den frembringende funktion for følgen.
En endelig sekvens af naturlige tal som opfylder og kaldes en partition af n. Tallene kaldes partitionen 's dele. Vi lader p(n) være antallet af partitioner af n og p(n,r) antallet af partitioner af n, hvis dele alle er . Vi kan angive en frembringende funktion for følgen :
Bevis. Det er ofte en fordel at benytte en ``eksponentiel'' skrivemåde for partitioner. Hvis er ikke-negative hele tal betegner den partition af som starter med dele, der alle er lig k, efterfulgt af dele (k-1) osv, sluttende med dele 1. Tallene kan altså ses som multipliciteterne af de enkelte dele. Betragt
Hvis vi beregner koefficienten til ved at multiplicere paranteserne ud, ser vi, at denne koefficient er lig antallet af måder, man kan fremstille n som
hvor . En sådan fremstilling svarer til at vi har multipliceret summanderne , hvor kommer fra den i'te sum i (2). Fra fremstillingen (3) får vi også partitionen som har alle dele . Hermed er lemmaet bevist.
Ved et lignende argument kan man overbevise sig om at , som er en velkendt identitet.
Vi lader nu d(n,k) være antallet af partitioner af n, hvor (altså partitioner af n i præcis k forskellige dele). Bemærk at i en sådan partition er , , så d(n,k)=0 når . Hvis k' er det største naturlige tal med , er altså d(n,k')=0!
Bevis. Vi angiver et bijektivt bevis ved hjælp af partitionerne. Lad
være en partition af skrevet eksponentielt. For sættes
Så er . Vi sætter så
og
( er her skrevet i normal skrivemåde!) Det er klart, at er en partition af n i forskellige dele. På den anden side kan vi, hvis er en vilkårlig partition af n i k eller k-1 forskellige dele , bruge formlerne (4) som et triangulært ligningssystem med som ubekendte. Løsningen giver så multipliceterne for en partition af med dele . Hermed er vist, at afbildningen er en bijektion.
Bemærkning Det er af praktiske grunde almindeligt at tælle den ``tomme'' partition (0) som en partition af n=0. Det betyder, at p(0,0)=d(0,0)=1, således at Lemma 3 også har mening og er korrekt, når n=0 eller k=0, idet selvfølgelig d(n,a)=0 fo r n>0 og per definition d(n,-1)=0 for alle n.
Bevis for (A1). Vi viser, at
Ifølge Korollar 2 og Lemma 3 er
Hvis vi for et givet n lader k' være det største hele tal med , så er
idet de andre led forkortes parvis. Men ifølge tidligere bemærkninger er d(n,k')=0 og d(n,-1)=0, så den alternerende s um (5) er 0. Heraf følger resultatet.
Beviserne for (A2) og (A3) benytter samme princip.
Skitse af bevis for (A2) Lad u(n,2k+1) være antallet af partitioner af n i ulige dele , og e(n,2k+1) antallet af partitioner af n i ulige dele , hvor alle har positiv multiplicitet. Vi har så at koefficienten til i er . Man beviser bijektivt at ved at afbilde partitionen
i
(Bemærk, at ).
Skitse af bevis for (A3) Da ser vi, at koefficienten til i er , hvor ( ) er antallet af partitioner af n i et lige (ulige) antal dele . Idet vi lader ( ) være antallet af partitioner af n i k forskellige dele, hvor er lige (ulige) kan vi bruge bijektionen fra Lemma 3's bevis til at opnå relationerne:
Så vil igen leddene i koefficienten til på venstre side af (A3) forkortes parvis.
Man kan måske få den idé, at (A1)-(A3) er specielle tilfælde af en mere generel identitet, og det er rigtigt. Ud over q er man nødt til at tilføje en ny variabel t og arbejde i . Der gælder
Andrews har givet et ``analytisk'' bevis for dette. Den ovenstående sum betragtes som en funktion f(t) af t og er som sådan analytisk i t omkring t=0. Endvidere kan man let beregne, at f(t) opfylder relationen
Da den konstante funktion 1 også er analytisk og opfylder (7), kan man slutte, at f(t)=1.
Identiteten (A1) opnås ved at gange identiteten (6) med (1+t) og så sætte t=-1. (A2) opnås ved at erstatte q med i (6), og så sætte t=-q. (A3) opnås ved at sætte t=1, og så gange med 2.
Om man vil anvende en kombinatorisk eller analytisk metode til at forklare en given identitet afhænger af omstændighederne. Begge metoder har deres fordele og ulemper.