previous up next
Foregående: Litteratur Op: FAMØS maj 1997 Næste: Opgave

Diskontinuitet i komplekse Newtonfraktaler

Jette Randløv


Well, hey, tex2html_wrap_inline1841 is so boring when you can use tex2html_wrap_inline1843 where a and b are complex numbers! [...] If a has a complex portion, the fractal has a discontinuity along the negative axis - relax, we finally figured out that it's supposed to be there!

Manualen til Fractint.

I denne artikel vil jeg svare på det spørgmål, som mange stiller første gang, de ser en kompleks Newtonfraktal: ``Skal den virkelig se sådan ud?!'' - Eller mere præcist: ``Hvorfor er der diskontinuiteter inde i fraktalen?''

   figure915
Figur 1: Udsnit af Newtonfraktalen for ligningen tex2html_wrap_inline1514 .

Men først må vi have klarhed over, hvad det er for nogle diskontinuiteter, der er i spil. Figur 1 og forsiden viser udsnit af Newtonfraktaler. Den let buede streg, der går fra lidt over centrum til nederste venstre hjørne i figur 1 er en diskontinuitet. (Hvis man ser ordentlig efter er der to mere i højre del af figuren, som kan ses med denne opløsning.) På figuren på forsiden er de tre runde knolde for oven diskontinuiteter. (En del flere kan ses). På figur fig:fract013 ses en diskontinuitet langs den negative del af den reelle akse.

Newtonfraktaler opstår gennem iterationer af Newtons iterationsformel for komplekse funktioner som for eksempel

  displaymath925

For hvert punkt i den komplekse plan spørges: ``Hvor lang tid tager det at finde et nulpunkt for funktionen?'' Afhængigt af hvor lang tid, det tager, farves punktet med en bestemt farve.

Med lidt regneri kan man let overbevise sig om, at den komplekse konstant b svarer til en skalering og rotation af planen, og at den således er uden interesse for vores ærinde.

Med b=1 kan Newtons iterationsformel for funktionen p(z) udtrykkes ved

  displaymath929

For komplekse tal er tex2html_wrap_inline1859 defineret som tex2html_wrap_inline1861 , hvor tex2html_wrap_inline1863 er hovedlogaritmen for komplekse tal defineret som tex2html_wrap_inline1865 . Hovedlogaritmen er derfor ikke defineret for den negative del af den reelle akse. Ved at indsætte får man at

displaymath938

og hvis vi skriver a som tex2html_wrap_inline1869 og z som tex2html_wrap_inline1873 bliver ligningen til

  displaymath942

Hvis tex2html_wrap_inline1875 vil det diskontinuete skift i tex2html_wrap_inline1877 's fortegn omkring den negative del af den reelle akse give anledning til et diskontinuert hop i størrelsen af modulus af tex2html_wrap_inline1859 . Det er dette hop, der giver anledning til de diskontinuiteter, man ser i komplekse Newtonfraktaler, og som er vist på figurerne.

   figure945
Figur 2: Newtonfraktalen for ligningen tex2html_wrap_inline1514 . Diskontinuiteten ved den negative del af den reelle akse kan tydeligt ses. Koordinatsystemets nulpunkt ligger i centrum af figuren.

Dette forklarer, hvorfor komplekse Newtonfraktaler har en diskontinuitet omkring den negative del af den reelle akse. (Se figur fig:fract013.)

Hvor kommer resten af diskontinuiteterne fra? Man kan tænke på Newtons iterationsformel (9), som en transformation af den komplekse plan. I hver iteration kastes punkterne hen til andre punkter. Punkter, der iteration efter iteration `følges ad', kan komme væk fra hinanden, hvis de kommer tæt på og på hver sin side af diskontinuiteten. Med andre ord: alle de diskontinuiteter, man finder rundt omkring, er transformationer af den oprindelige, som følger af potensfunktionens defintion.

   figure954
Figur 3: Udsnit omkring den negative del af den reelle akse af Newtonfraktalen for ligningen tex2html_wrap_inline1518 .

Som det ses af ligningen (9), giver tex2html_wrap_inline1877 's diskontinuitet også anledning til ændringer i argumentdelen af tex2html_wrap_inline1859 , hvis tex2html_wrap_inline1889 . Hvis tex2html_wrap_inline1891 `forsvinder' diskontinuiteten, for i så tilfælde vil tex2html_wrap_inline1893 . Men for ikke-komplekse ( tex2html_wrap_inline1895 ) Newtonfraktaler med tex2html_wrap_inline1897 burde vi ifølge disse beregninger også se diskontinuiteter. Der er to grunde til, at man aldrig hører folk undrer sig over dem: For det første er det de færreste, der ser på ikke-heltallige parametre, for det andet er fraktalen symmetrisk omkring diskontinuiteterne og derfor er diskontinuiteterne knapt så iøjenfaldende: Se figur 3, som viser et udsnit af en ikke-kompleks Newtonfraktal med tre diskontinuiteter.

Det er nemt at indse symmetrien. For tex2html_wrap_inline1895 er

displaymath966

For tex2html_wrap_inline1901 er

displaymath968

og tilsvarende for tex2html_wrap_inline1903 er

displaymath971

Punkter på hver sin side af en diskontinuitet vil derfor være spejlinger af hinanden.


previous up next
Foregående: Litteratur Op: FAMØS maj 1997 Næste: Opgave

famos@math.ku.dk
Wed Jun 11 01:16:53 MET DST 1997