previous up next
Foregående: Litteratur Op: FAMØS maj 1997 Næste: Løsning på kartoffelopgaven

Forskerdag - en øjenvidneberetning

Rasmus Borup Hansen


Som annonceret i sidste nummer af FAMøS holdt Matematisk Afdeling mandag den 28. april en seance med titlen "`Matematik - Nu og her; Forskerdag forår 1997."' Hovedingrediensen i forskerdagen var fem 35-minutters foredrag af forskellige forskere fra afdelingen. Intentionen var på en uformel måde at give de studerende og andre af de fastansatte indblik i, hvad matematikforskere beskæftiger sig med i dag.

Det første indlæg blev holdt af Gert Kjærgård Pedersen og bar titlen "`Kvantiseret analyse."' Der blev snakket om operatorer, derivationer og eksponentialfunktioner, men også om sko og sokker, og i hvilken rækkefølge man skal tage dem på om morgenen. Det blev også til nogle vise ord, blandt andet om to kriterier for, hvornår en række konvergerer, "`Ønskekriteriet virker ved, at man ønsker meget stærkt, at en række skal konvergere. Desværre skal man have en doktorgrad i matematik for at kunne bruge det. Fysikerne har også et andet kriterium, trangskriteriet, der er stærkere og siger, at en række har en indbygget trang til at konvergere. Det bør man ikke bruge."'

Hans Plesner Jakobsen stod for indlæg nummer to. Under titlen "`Repræsentationsteori for Lie-grupper, Lie-algebraer og kvantegrupper"' snakkede han om forskellige mangfoldigheder, Hermitisk symmetriske rum og meget mere. Det lykkedes også for Hans Plesner Jakobsen at "`motionere tæerne på sine højt estimerede kollegaer."'

Nu var det Hans Bjørn Foxbys tur. Han snakkede om "`Homologisk Algebra"', idet han først gav os en kogebogsopskrift på at lave almindelig homologisk algebra og dernæst en opskrift på hyper-homologisk algebra. Overheadprojektoren blev brugt flittigt til at jonglere rundt med moduler, ringe, homologigrupper og meget andet på Foxbys på en gang stille og rolige, men samtidig effektive og pædagogiske facon.

Efter kaffepausen talte Gerd Grubb om "`Geometriske invarianter og pseudo-diffentialoperatorer"'. Efter en repetition af Fourier-transformationen og en introduktion til pseudo-differentialoperatorer, blev der beskrevet, hvordan vigtige geometriske størrelser dukker op i forbindelse med løsning af differentialligninger.

Det sidste indlæg, "`Kohomologi af meget små kategorier"', blev holdt af Jesper Michael Møller. Selvom det nok var de færreste, der forstod den matematik, det drejede sig om, lykkedes det for Jesper Michael Møller at fange publikum vha. sin meget engagerede fremlægningsform. På samme tid fik han også illustreret, hvordan en forsker arbejder sig bid for bid frem ad en vej, som (han håber) fører til et stort resultat.

Efter de fem foredrag bød Matematisk Afdeling på pizza i den nye frokoststue. Her kunne man få sig en stille og rolig samtale med foredragsholderne og andre fra Matematisk Afdeling og få afklaret flere spørgsmål om, hvad det vil sige at være forsker. Alt i alt må forskerdagen betegnes som en success, som forhåbentlig bliver gentaget. Det er der også lagt op til; for som en af initiativtagerne, Kjeld Bagger Laursen, sagde, havde arrangementet undertitlen "`forår 1997"'. Der er i hvert fald intet galt i at håbe på en forskerdag også til efteråret.


previous up next
Foregående: Litteratur Op: FAMØS maj 1997 Næste: Løsning på kartoffelopgaven

famos@math.ku.dk
Wed Jun 11 01:16:53 MET DST 1997