Det har altid ærgret mig at kabaler involverer held. Selv når kortene er lagt op, har man sjældent tilstrækkeligt med oplysninger til at løse kabalen ved analyse af situationen. Ideelt ville selvfølgelig være, hvis man helt kunne undgå tilfældighed; men man kommer jo næppe uden om at blande kortene en gang imellem.
Imidlertid er jeg stødt på en kabale, der, efter at kortene er blandet, ikke giver plads for held. Den skal derimod løses ved at analyserer kortenes placering på den rette måde.
I korthed oplægget: Et sæt normalt spillekort blandes og lægges i 8 søjler med 7 kort i de fire søjler til venstre og 6 kort i søjlerne til højre. Alle kort har billedsiden op ad.
Over de 4 venstre søjler er der 4 ledige `celler'. Over de 4 søjler til højre er essernes pladser.
Følgende træk er lovlige:
Kabalen er vundet når alle kort er flytte til es-pladserne.
Af 3. og 4. følger, at en konge aldrig kan lægges oven på noget andet kort og kan -- når den flyttes til en søjleplads -- kun lægges i en tom søjle. For at gøre det helt klart: Alle kort skal flyttes et af gangen.
Min kilde skiver om kabalen:
It is believed (although not proven) that every game is winnable.
Opgaven til næste gang er simpelthen: Bevis eller modbevis!
Siden jeg besluttede at skrive denne artikel, har jeg lagt kabalen 4 gange, og vundet alle. Den er faktisk ikke særlig svær. Den kan gøres noget sværere ved at sorterer esserne fra, før man blander kortene og lægge dem ud i toppen af hver sin af de fire søjler til venstre. Er dette også for nemt, kan man (i stedet) sorterer kongerne fra og lægge dem i bunden i hver deres af de fire søjler til venstre. Den sidste variant er ganske vanskelig.
God fornøjelse og god --hvid-- jul.
Svaret på Carroll´s gåde: