Kennie Nybo Mortensen
I matematik 2AN regner man en opgave om, at produktet af to kompakte mængder i et metrisk rum er kompakt. Dette gælder helt generelt i topologi: Sætning (Tychonoff): Et vilkårligt produkt af kompakte rum er kompakt i produkttopologien. De af læserne, der har snuset lidt til aksiomatisk mængdelære, vil straks spørge sig selv, ``Vilkårlige produkter, kræver det ikke brug af udvalgsaksiomet?'' Jo, det gør det. Se bare her:
Udvalgsaksiomet: For enhver ikke-tom mængde X findes en udvalgsfunktion , sådan at for alle
Givet et system af mængder defineres produktmængden , som mængden af funktioner , sådan at .
Udvalgsaksiomet og Tychonoffs sætning er altså ækvivalente. For at vise, at udvalgsaksiomet kan bevises (hvis man bruger Tychonoffs sætning som aksiom), er det altså nok at vise at .
Først et Lemma: Hvis X er en mængde og er systemet af endelige delmængder af X, så er de afsluttede mængder i en topologi på X. (Vi kalder denne for topologien).
Bevis: En øvelse for læseren...
Lemma: Hvis en mængde X udstyres med topologien, da er X kompakt.
Bevis: Endnu en øvelse for læseren...(Det er tilladt at bruge det endelige udvalgsaksiom).
Vi kan nu endelig bevise følgende:
Sætning: For enhver familie af ikke tomme mængder , er .
Bevis: Vi plomberer først alle mængderne med et ekstra punkt: , og udstyrer hver med topologien hvis subbasis er . I denne topologi bliver kompakt (indse det!). , da funktionen ligger i produktet.
er kompakt ifløge Tychonoffs sætning.
er afsluttet i , idet er åben og projektionerne er kontinuerte.
Ethvert endeligt snit af mængder er ikke tomt, thi man kan bruge det endelige udvalgsaksiom på de tilhørende mængder og sætte udvalgsfunktionen lig på resten af 'erne.
er altså et system af afsluttede delmængder af med den egenskab, at ethvert endeligt snit herfra er ikke tomt. Da er kompakt, vil derfor også , men .