previous up next
Foregående: Opgavesiden Op: FAMØS september 1996 Næste: Hvordan fysikerne summerer de

Vi leger med komplekse tal

Henrik Chr. Grove

Ved en af de første Mat1 forelæsninger stifter nye russere bekendtskab med de komplekse tal, men det er sikkert de færreste, der tør påstå, at de er rigtigt fortrolige med disse nye ``sære'' tal. Formålet med denne artikel er først og fremmest at vise, at komplekse tal slet ikke er så sære endda og at give et eksempel på et af de (mange) tilfælde, hvor de komplekse tal viser sig at være en mere ``komplet'' mængde af tal.

Udgangspunktet er en gammel FAMØS-opgave (marts 1995):

Findes der irrationale tal a og b, så tex2html_wrap_inline2464 er rational?
Svaret er ja, men beviset er indirekte og føres normalt på følgende måde:
Prøv med tex2html_wrap_inline2466 , da er tex2html_wrap_inline2468 enten irrational, og da er vi færdige, ellers er tex2html_wrap_inline2470 rational, og så virker tex2html_wrap_inline2472 og tex2html_wrap_inline2474 , idet vi så får, at tex2html_wrap_inline2476 .
Som det kan ses, får vi ikke at vide, hvad a skal være. Det kan man selvfølgelig mene er utilfredsstillende, men der er endnu ingen, der har fundet en mere tilfredsstillende løsninggif. Som vi snart skal se, er det ``meget'' lettere at løse opgaven for komplekse tal.

Inden vi for alvor begynder at løse opgaven, så lad os med det samme konstatere, at det ikke er noget problem at finde to imaginære tal z og wtex2html_wrap_inline2486 er reel, vi kan nemlig bare vælge z=w=i:

displaymath436

Dette tal kunne være rationalt, og dermed ville vi faktisk have løst opgaven, jeg kender imidlertid ikke noget bevis (eller modbevis) for dette, men hvis tallet skulle være rationalt, ser det ud til at have en meget lang periode i sin decimalbrøksfremstilling. Så vi fortsætter -- og håber, at vi ikke spilder tiden.

Bemærk, at jeg har brugt regnereglen tex2html_wrap_inline2490 , som ikke bliver gennemgået på Mat 1gif. Den er dog så let forståelig, at vi vil bruge den alligevel.

Lad os til at begynde med kun betragte komplekse tal af formen tex2html_wrap_inline2492 . Det gør det hele lidt lettere, idet logaritmen til et komplekst tal af denne form er givet ved: tex2html_wrap_inline2494 . De første omskrivninger volder ingen besværligheder:

displaymath444

Nævneren i denne brøk er reel, så den vil vi ikke umiddelbart gøre mere ved. Tælleren er straks noget værre, her bliver vi nødt til at bruge en sætninggif, der skyldes Euler, og som siger: tex2html_wrap_inline2496 . Dette er endnu en sætning, der ikke hører hjemme på Mat1gif, så endnu en gang må jeg bede Mat1'erne acceptere en sætning, som dog denne gang gælder uden forbehold. Hvis vi bruger denne sætning får vi:

displaymath456

Lad os først konstatere, at dette er reelt, hvis bare

displaymath464

thi da er tex2html_wrap_inline2498 , og tallets imaginærdel altså 0. Eftersom de rationale tal er en delmængde af de reelle, skal denne betingelse altså også være opfyldt i de tilfælde, vi interesserer os for. Hvis vi i vores udtryk for tex2html_wrap_inline2500 indsætter, tex2html_wrap_inline2502 , hvor tex2html_wrap_inline2504 , ser vi let at, tælleren reducerer til tex2html_wrap_inline2506 , og dermed er det kun nævneren, eller med andre ord m, der bestemmer, om tallet er rationalt. Der er ingen begrænsninger på, hvilke værdier vi kan vælge for m, thi k er givet ved

displaymath470

som er reelt for alle heltal p, og alle reelle tal m. Ved at kigge lidt på formlen, finder man let på at sætte:

displaymath473

Hermed får vi at tex2html_wrap_inline2518 bliver:

gather480

Som det kan ses, fik vi et rationalt tal, som vi gerne ville have, men nu hvor vi er kommet så langt, er der ingen grund til at glemme det generelle tilfælde tex2html_wrap_inline2486 , hvor z og w er vilkårlige komplekse tal. Som før prøver vi bare at regne løs og ser hvad der sker. Af praktiske grunde præsenterer vi z polært, og w rektangulært, tex2html_wrap_inline2530 .

displaymath498

Disse omskrivninger burde ikke volde problmer. Den første faktor vil vi nu prøve at bruge De Moivre's formel på, og på anden faktor tager vi den naturlige logaritme, og opløfter e i resultatet, og så får vi:

eqnarray502

Hvis vi så endnu engang bruger Euler's formel, og flytter lidt rundt, får vi følgende grumt udseende udtryk:

displaymath508

Det er heldigvis ikke så slemt, som det ved første øjekast kan se ud, for hvis man ganger leddene i den store parentes sammen, og bruger additionsformlerne for sinus og cosinus fås følgende udtryk, som er en del ``pænere'':

displaymath512

Igen eliminerer vi først imaginærdelen af resultatet:

displaymath516

Hvis vi indsætter dette i cosinusleddet, ser vi at, dette led ligesom før reducerer til tex2html_wrap_inline2506 , hvorfor vi kan konkludere, at hvis

displaymath520

Denne gang kan vi faktisk vælge r, c, d og p frit, idet tex2html_wrap_inline2540 er givet ved:

displaymath528

Det er selvfølgelig ikke alle valg, der giver et rationalt tal i den sidste ende, så eftersom vi gerne ville have et rationalt tal, kigger vi på tallene, tænker os lidt om, og ser, at vi er på den sikre side med at vælge tex2html_wrap_inline2542 og p=1. Nu hvor vi besluttede at vælge tex2html_wrap_inline2546 , giver det selvfølgelig en lille ændring i den ovenstående formel, som bliver til:

displaymath532

Vores to komplekse tal z og w bliver altså

eqnarray537

Sluttelig får vi:

displaymath543

Hvad kan vi så konkludere som afslutning, på alt dette regneri? Vi kan jo starte med at opsummere, hvad vi med sikkerhed har vist.

For det første, har vi fundet rent imaginære tal z og wtex2html_wrap_inline2556 .

For det andet har vi fundet to imaginære tal z og w, med Re tex2html_wrap_inline2562 , Im tex2html_wrap_inline2562 , Re tex2html_wrap_inline2566 og Im tex2html_wrap_inline2566 , så tex2html_wrap_inline2570 . Men muligvis kan vi slutte endnu mere, hverken tex2html_wrap_inline2572 eller tex2html_wrap_inline2574 ser nemlig rationale ud, så måske har vi fundet komplekse tal i tex2html_wrap_inline2576 , så tex2html_wrap_inline2578 . Ydermere ser hverken real-, eller imaginærdelen af z, eller realdelen af w ud til at være rational. Når vi så ser på den utrolig store valgfrihed vi havde, ser man let, at vi også kunne have valgt d irrational. Vi kan altså måske finde komplekse tal z og w, der tilhører tex2html_wrap_inline2590 , og alligevel få tex2html_wrap_inline2592 , og sandsynligvis endda også så tex2html_wrap_inline2594 ! Med andre ord kan vi sandsynligvis vælge lige så ``grimme'' komplekse tal z og w, som det skal være, og alligevel være så heldige, at tex2html_wrap_inline2486 rammer ned i blandt de ``allerpæneste'' tal.

Under alle omstændigheder, har vi vist, at man blandt de komplekse tal, i modsætning til blandt de reelle, kan bestemme to tal a og b, så tex2html_wrap_inline2606 . Med andre ord kan man sige, at de komplekse tal, er en mere ``komplet'' mængde af tal, end de reelle, simplethen fordi der er så mange, at vi eksplicit kan pege på to og sige ``de to opfylder det og det krav'', mens vi nogen gange i de reelle tal, må nøjes med at konstatere, at ``vi kan vise, at der findes to tal, der opfylder det og det krav, men vi kan ikke pege på dem''! Eftersom alle reelle tal specielt er komplekse, kan vi ikke komme ud for det modsatte, men der er sikkert situationer, hvor man heller ikke i de komplekse tal, kan gøre det bedre end et indirekte bevis.


previous up next
Foregående: Opgavesiden Op: FAMØS september 1996 Næste: Hvordan fysikerne summerer de

famos@math.ku.dk
Sun Sep 22 00:34:24 MET DST 1996