next up previous
Next: Tændstikkerne Up: No Title Previous: MH (2 pkt.)

Store tal

af Niels H. Christensen

Hvorfor skriver man en artikel om store tal? Almindeligvis bekymrer tals størrelse os jo ikke, og hvad vil man egentlig mene med et ``stort'' tal? Er det iøvrigt ikke et nærmest meningsløst begreb?

Hvis det er meningsløshed, man søger, kan man betragte den opgave, der forårsagede denne artikel: ``Hvad er det største tal, man kan skrive med tre tændstikker?'' Vi lader den stå et øjeblik...

Opgaven var ikke stillet i en matematisk sammenhæng, men alligevel burde man kunne forvente mere præcision. Hvordan skriver man et tal med tændstikker? Hvis jeg nu smed de tre tændstikker ned på skrivebordet og definerede den dannede formation til at repræsentere . (Selv om det nok er for pedantisk at påpege, så har ingen faktisk krævet, at tallet skal afhænge af tændstikkernes formation. Måske kunne det afhænge af, om tændstikkerne var købt i Netto eller Brugsen. Eller hvor de geografisk var placeret, eller...)

OK, de skal nok ligne nogle tal, vi kender. Må man knække dem? Næppe. Må man bruge romertal? Dette spørgsmål er vigtigt. Jeg mistænker opgavestillerne for at have haft 500 -- `D' i romertal -- som rigtig løsning og så have anset 111 for den tillokkende fælde. Men hvis nu en tændstik med hovedet nedad må betyde fakultet, kan man vel skrive , altså 39916800. Skarpt større end 500.

Der er frit slag i valget af system. Nedenfor tager jeg et lille kig på et par muligheder. Om de tal, vi undervejs støder på er ``store'' er naturligvis i sidste ende op til den enkelte. Jeg synes fø lgende karakterisering giver mening; en moser (se nedenfor) er et stort tal.





Rasmus Borup Hansen
Mon Mar 6 16:51:54 GMT+0100 1995